مرتبط با : رهنمودها , رهنمودهای بزرگان , اخبار , ویژه , اهم موضوعات , فرهنگی , سیاسی , عقیدتی , مذهبی , اجتماعی , ,
پناهيان:مشکلات رفتاری همسرتان را جزء تقدیرات الهی برای رشد روحی خود بدانید
حجت الاسلام علیرضا پناهیان در مهدیه تهران با موضوع «نهال ولایت در نهاد خانواده» به ایراد سخنرانی پرداختند. گزیدهای از هفتمین جلسۀ این سخنرانی در ادامه میآید:
داشتن خانوادۀ ولایی، منشأ تمام برکات
· اگر کسی به دنبال سعادت فرزندانش است، اگر کسی دغدغۀ رابطۀ خود با خدای خود را دارد، باید در وضع خانوادۀ خودش بازنگری کند. ما به دنبال درست کردن «اخلاق» خانوادهها نیستیم، بلکه دغدغۀ ما این است که خانوادههای «ولایی» داشته باشیم که در این صورت اخلاق هم درست خواهد شد. گفت: «چون که صد آمد نود هم پیش ماست». داغ امام حسین(ع) بیشتر از این جهت بود که مردم کوفه ولایتمدار نبودند و ریشۀ این قضیه نیز در خانوادههای آنان بود. اگر بخواهیم دردهای دل امام حسین(ع) را تسکین دهیم، باید در خانوادۀ خود انسانهای ولایتمدار تربیت کنیم.
· امروز تجربۀ تلخ و شکست خوردۀ جهان غرب در زمینۀ خانواده جلوی چشم جهانیان قرار دارد و همه میبینند کرور کرور زنان و مردانی را که تنها و جدا از هم زندگی میکنند و کرور کرور جوانهایی که چیزی به نام خانواده ندارند و طعم داشتن پدر یا مادر را هرگز نچشیدهاند. راه حل این معضلات نیز چیزی جز ولایتمداری نیست. الان زمان آن فرا رسیده است که مشخصاً و بدون هیچ حاشیهای به سراغ ولایتمداری برویم و آن را در متن زندگی خود قرار دهیم. آن زمانی که بعضیها ولایتمداری را صرفاً یک شعار میدانستند و حتی جزء خرافات به حساب میآوردند، دیگر گذشته است.
· اگر توصیههای اسلام به زن و مرد را رعایت کنیم، خواهیم دید که اولاً فرزندان چقدر خوب و ولایتمدار تربیت میشوند و ثانیاً خود زن و مرد چه لذت و بهرهای از زندگی خواهند برد. ابتدا به شیوۀ درست رفتار مرد با زن در خانواده میپردازیم. باید ببینیم بر اساس تعالیم دینی ما، آقایان در محیط خانواده چگونه باید با همسر خود برخورد کنند تا مهر و محبت امیرالمؤمنین(ع) در قلب بچهها بنشیند؟
مشکلات رفتاری همسرتان را جزء تقدیرات الهی برای رشد روحی خود بدانید
· آقایان در درجۀ اول باید بدانند که اگر اخلاق و رفتار همسرشان بد است یا مطابق میل و خواستۀ آنها نیست، این را خدا برای آنها مقدر کرده است و خدا خواسته با همین همسر، آنها را درست کند و نقاط ضعف آنها که در لایهها و زوایای پیچیدۀ روح آنها قرار دارد را درست کند. پس آقایان با کوچکترین اختلاف و مشکلی که در روابط با همسرشان به وجود آمد، تصور نکنند که در انتخاب خود دچار اشتباه شدهاند و به خود نگویند که «چرا من این همسر را انتخاب کردهام؟!» به این حقیقت توجه کنند که خدا میخواهد آنها را در این شرایط امتحان کند و رشد دهد. مقدرات الهی را خیلی قشنگ باید بپذیرند و نقصهای همسر را هم جزئی از مقدرات الهی بدانند و بپذیرند.
اثر محبت کردن مرد به زن در خانواده، بر ولایتمداری فرزندان
· اصل کلیدی در تربیت ولایتمداری در محیط خانواده، «محبت کردن مرد به زن» است. مرد باید نسبت به همسرش رحم و شفقت و بزرگواری داشته باشد و فرزندان این بزرگواری را ببینند. اگر پدری در خامه مهربان باشد و مخصوصاً به مادر خانه، محبت کند و فرزندان این مهربانی پدر ببینند، طعم مهربانی امام را درک میکنند و قدم بزرگی در ولایتمداریِ آنان برداشته میشود. مرد باید بنای بر شفقت و مهربانی نسبت به همسرش داشته باشد و خطاهای زن و حرفهای تلخ او را ببخشد. چون ویژگیای که خیلی از خانمها دارند این است که با زبان خود خیلی راحت میتوانند مرد را آزار دهند و همچنین وقتی خانمها از دست مرد، ناراحت شوند، مبالغه میکنند و مثلاً میگویند: «تو هیچ کاری برای من انجام ندادهای» در چنین مواردی مردها نباید بحث و جدل کنند و باید بگذرند و ببخشند. (امام سجاد(ع): فإنّ لَها علَيكَ أن تَرحَمَها؛ من لایحضره الفقیه/2/621 و امام صادق(ع): قیل له: ما حَقُّ المرأةِ على زَوجِها؟ فقال: «... إن جَهِلَت غَفَرَ لَها» کافی/5/510 و امیرالمؤمنین(ع): فَدَارُوهُنَّ عَلَى كُلِّ حَالٍ؛ همان/3/554)
· در روایت داریم؛ «مرد باید به همسرش ابراز علاقه کند و بگوید که دوستش دارد.» ساختار روحی زن و مرد با هم فرق میکند؛ مرد نیاز ندارد کسی به او بگوید «دوستت دارم» اما زن این نیاز را دارد. (قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص: قَوْلُ الرَّجُلِ لِلْمَرْأَةِ إِنِّي أُحِبُّكِ، لَا يَذْهَبُ مِنْ قَلْبِهَا أَبَداً؛ کافی/5/569)
· رسول خدا(ص) میفرمایند: «هیچ مردی به زنش خدمت نمیکند مگر صدیق، شهید یا کسی که خدا خیر دنیا و آخرت را به او داده است؛ يَا عَلِيُّ لَا يَخْدُمُ الْعِيَالَ إِلَّا صَدِّيقٌ أَوْ شَهِيدٌ أَوْ رَجُلٌ يُرِيدُ اللَّهُ بِهِ خَيْرَ الدُّنْيَا وَ الْآخِرَة»(مستدرک الوسائل/13/49) همچنین امیرالمؤمنین(ع) میفرماید: «مرد نباید زحمتی را که زن نمیتواند تحمل کند، بر دوش او قرار دهد چون زن ریحانه است؛ لَا تُمَلِّكِ الْمَرْأَةَ مِنَ الْأَمْرِ مَا يُجَاوِزُ نَفْسَهَا فَإِنَّ ذَلِكَ أَنْعَمُ لِحَالِهَا وَ أَرْخَى لِبَالِهَا وَ أَدْوَمُ لِجَمَالِهَا فَإِنَ الْمَرْأَةَ رَيْحَانَةٌ وَ لَيْسَتْ بِقَهْرَمَانَةٍ»(کافی/5/510)
· رسول خدا یکی از تفاوتهای مؤمن و منافق را اینگونه بیان میدارند که «مؤمن غذایی را که خانوادهاش دوست دارد میخورد ولی منافق غذایی را که خودش دوست دارد به خانواده تحمیل میکند؛ الْمُؤْمِنُ يَأْكُلُ بِشَهْوَةِ أَهْلِهِ وَ الْمُنَافِقُ يَأْكُلُ أَهْلُهُ بِشَهْوَتِهِ»(کافی/4/12)
نظرات شما عزیزان:
برچسب ها : مشکلات رفتاری همسر, تقدیرات الهی, رشد روحی, علیرضا پناهیان, نهال ولایت در نهاد خانواده, ,